Πρόταση της Ένωσης για την έγκαιρη χορήγηση ατομικών εφοδίων στο προσωπικό

Οι καταγγελίες για τις ποικίλες ελλείψεις των αστυνομικών Υπηρεσιών είναι κάτι συχνό και δυσεπίλυτο. Οι περισσότεροι Αστυνομικοί, κάποια στιγμή έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ανάγκη ανανέωσης των ατομικών εφοδίων τους, ενώ η Υπηρεσία νίπτει τας χείρας της, λόγω αδυναμίας αντικατάστασής τους. Μολοταύτα, θα θέλαμε να θέσουμε το ζήτημα σε μια άλλη βάση, η οποία δεν αφορά τόσο στο ύψος του προϋπολογισμού του Σώματος, όσο στον τρόπο κατάρτισης και διαχείρισης αυτού.

Ως είθισται, η έλλειψη υλικών αναφέρετε την τελευταία στιγμή από τις Υπηρεσίες, γεγονός που δεν δίνει περιθώρια για ευελιξία. Έτσι, οι διαδικασίες εκκινούνται με χρονοτριβή, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, και οι προκηρύξεις διαγωνισμών ανακηρύσσονται με καθυστέρηση. Επιπλέον, η μη πρόβλεψη εισαγωγής των κοστοβόρων αναγκών στον τρέχοντα ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου, εκτός ότι οδηγεί στην μη εξεύρεση οικονομικών πόρων, μετατοπίζει χρονικά την εξέτασή τους για το επόμενο έτος.

Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό, μετακυλύουν το πρόβλημα στους συναδέλφους μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις που αναγκάζονται να καλύψουν με ιδία έξοδα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, είδαμε ότι η ανυπαρξία τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικών εφοδίων οδηγεί στον παροπλισμό των Αστυνομικών, οι οποίοι δεν δύνανται να εκτελέσουν υπηρεσία χωρίς τα απαραίτητα ατομικά είδη. Τα ληγμένα αλεξίσφαιρα της ΔΑΔΘ είναι ένα μόνο παράδειγμα της προαναφερόμενης διαπίστωσης.

Η Ένωσή μας προτείνει την επιβολή υποχρέωσης σε όλες τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, να δηλώνουν στο Υπουργείο κάθε χρόνο, με αναλυτική περιγραφή:

  • τον αριθμό και την ακριβή ημερομηνία λήξης των αλεξίσφαιρων που επίκειται να λήξουν σε χρόνο μικρότερο των τριών ετών, με σκοπό να προκηρυχθεί άμεσα ο διαγωνισμός προμήθειας.
  • τα είδη εφοδίων (ατομικού οπλισμού, εξάρτησης, ιματισμού και υπόδησης) που υποχρεούται να παρέχει η Υπηρεσία στο προσωπικό, με δαπάνες δημοσίου, βάσει της Υπουργικής Απόφασης 8029/1/20-ια - ΦΕΚ 74/Β/8-2-1999, το επόμενο έτος.

Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίζεται ο προγραμματισμός των δαπανών και ο συντονισμός των Υπηρεσιών προς κάλυψη των αναγκών του προσωπικού. Επιπλέον, θα διασφαλίζονται έγκαιρα τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την αντικατάσταση των ανωτέρω ειδών.

Μέχρι σήμερα, το ακολουθούμενο σύστημα δαπανών δεν επιτυγχάνει την κάλυψη των αναγκών του συνόλου του προσωπικού. Συχνά, πολλοί Αστυνομικοί χρησιμοποιούν εκ περιτροπής υλικά που δεν μπορεί να τους διαθέσει η Υπηρεσία μεμονωμένα, πρακτική που προκαλεί κενά στην αυτοπροστασία τους. Κατά συνέπεια, πολλοί Αστυνομικοί στερούν χρήματα από τις οικογένειές τους για να εξασφαλίσουν στους εαυτούς τους, ασφαλή και λειτουργική περιβολή.

Παρακαλούμε να μεταφέρετε αρμοδίως την πρότασή μας, καθώς είναι ανεπίτρεπτο οι Αστυνομικοί να μην εκτελούν υπηρεσία λόγω έλλειψης εξοπλισμού και η ευθύνη αποκατάστασής του να διαχέεται, εμμέσως, προς το προσωπικό. Διαφορετικά, όσο η ανανέωση των ατομικών εφοδίων άπτεται στο φιλότιμο των συνάδελφων μας, θα κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε Αστυνομικούς που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο καθήκον τους.

Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2019

Ο Πρόεδρος

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος

6936800701

Ο Γεν. Γραμματέας

ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6948753589

Φόρμα Επικαιροποίησης Στοιχείων Μελών

Δηλώσεις Προέδρου Τσαϊρίδη Θεόδωρου

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης είναι μια δυναμική οργάνωση που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των αστυνομικών στο νομό Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος