Έκδοση διαταγής σχετικά με τις αρμοδιότητες των αστυνομικών στις υπηρεσίες που στεγάζονται “safe house”

πριν 1 μέρα

Έγγραφο της Ε.Α.Υ.Θ.  Προς: -  Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (μέσω ΠΟΑΣΥ),  Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΜΑΛΛΙΟ , με Κοιν:   1)  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (μέσω ΠΟΑΣΥ), κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ, 2) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Χρήστο ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ,  3)  Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Γεώργιο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, 4) Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο ΜΟΥΡΤΖΙΝΟ, 5) Βουλευτές Θεσσαλονίκης με Θέμα: « Έκδοση διαταγής σχετικά με τις αρμοδιότητες των αστυνομικών στις υπηρεσίες που στεγάζονται “safe house” ».

 

 

     Κύριε Αρχηγέ, 

 

    

   Μετά από επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από 12/4/2024, δημιουργήθηκαν «safe houses» σε όλη την Επικράτεια για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών - θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς τους, που χρειάζονται προστασία. Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έχουν εξασφαλιστεί τέσσερις (4) τέτοιοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses» εντός αστυνομικών υπηρεσιών. 


   Επισημαίνεται ότι η ίδρυση των «safe houses» εντός αστυνομικών υπηρεσιών, δεν συνοδεύτηκε με την έκδοση των απαραίτητων διευκρινιστικών διαταγών σχετικά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των υπηρετούντων σ’ αυτά αστυνομικών, με αποτέλεσμα το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού να μην γνωρίζει επακριβώς τις αρμοδιότητές του. 


   Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη επίσκεψη του Προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης σ’ ένα από αυτά, διαπιστώθηκαν μεγάλα κενά στους κανόνες ασφαλείας. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε, ότι επρόκειτο για άτομα συναισθηματικά φορτισμένα και ψυχικά ευάλωτα, με ότι αυτό συνεπάγεται!


   Ταυτόχρονα, μας έγινε γνωστό ότι, εντός του ίδιου ορόφου, που φιλοξενούνται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, υφίστανται παράλληλα και χώροι με αρχεία και λοιπά αστυνομικά έγγραφα, ενώ υπάρχει δυνατότητα προσβασιμότητας και σε λοιπούς χώρους της αστυνομικής υπηρεσίας.


   Ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι ότι στις εν λόγω αστυνομικές υπηρεσίες, που φιλοξενούνται «safe houses», ειδικότερα στις απογευματινές και βραδινές βάρδιες, εκτελεί υπηρεσία μόνο ένας αστυνομικός ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το σύνολο των αστυνομικών καθηκόντων.

 

       Κύριε Αρχηγέ,

 

   Κατόπιν των ανωτέρω, κρίνεται απαραίτητο να εκδοθεί  γραπτή διαταγή, η οποία θα οριοθετεί τις αρμοδιότητες των αστυνομικών κατά τη διάρκεια φιλοξενίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στα «safe houses», ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες που θα πλήξουν το κύρος της ΕΛ.ΑΣ. 


                                                                        Θεσσαλονίκη 17 Οκτωβρίου 2024


                             Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμματέας

                      ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος          ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

                             6936800701                               6948753589


Φόρμα Επικαιροποίησης Στοιχείων Μελών

Δηλώσεις Προέδρου Τσαϊρίδη Θεόδωρου

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης είναι μια δυναμική οργάνωση που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των αστυνομικών στο νομό Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος