Προτάσεις τροποποίησης της Ε.Α.Υ.Θ του άρθρου 5 και 28 της Κ.ΔΔ που αφορά Μεταγωγές Κρατουμένων

πριν 1 χρόνος

Έγγραφο της Ε.Α.Υ.Θ. Προς:   Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο (μέσω ΠΟΑΣΥ) με Κοιν. :1) Γενικό Αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Χρήστο ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ 2) Διευθυντή Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή  κ. Ευάγγελο ΜΟΥΡΤΖΙΝΟ με Θέμα: « Προτάσεις τροποποίησης της υπ’ αρίθμ. 7016/3/15-ριθ’ από 12/05/2023 Κανονιστικής Διαταγής υπ’ αρίθ. (18) »

 

 

Κύριε Αρχηγέ, 

 

Χθες στάλθηκε στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών - Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης η υπ’ αρίθμ. 7016/3/15-ριθ’ από 12/05/2023 Κανονιστική Διαταγή υπ’ αρίθ. (18),  σύμφωνα με την οποία στο άρθρο 28 παρ. 1 που αφορά τις Μεταγωγές Κρατουμένων (καταδίκων ή υποδίκων) από Καταστήματα Κράτησης σε Δικαστικές/Ανακριτικές Αρχές ή μετακίνηση αυτών σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα για ιατρικές εξετάσεις ορίζεται ότι: 

«Οι Υπηρεσίες Μεταγωγών – Δικαστηρίων των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης & Αχαΐας, πέραν των αναφερομένων στα άρθρα 10,11 και 13 της παρούσας μεταγωγών, έχουν και την ευθύνη εκτέλεσης των αναφερομένων στην παρ. 1 του άρθ. 48 του Ν. 2721/1999 (ΦΕΚ.Ά -112) μεταγωγών. Η διενέργεια των μεταγωγών αυτών, από τις ανωτέρω Υπηρεσίες μέσα στα όρια των νομών τους, ασκείται προσωρινά και μέχρι νομοθετικής ρυθμίσεως».

Το παραπάνω εδάφιο βρίσκεται σε αντιδιαστολή  με το υπ’ αρίθμ. 307 από 08-4-2023 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής/Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. με θέμα τη «Διενέργεια μεταγωγών κρατουμένων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θεσσαλονίκης», με την υλοποίηση του οποίου επήλθε αγαστή συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών - Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης και της Εξωτερικής Φρουράς, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλου αριθμού προσωπικού προερχόμενο από τα Αστυνομικά Τμήματα, το οποίο συνέβαλε στην εύρυθμη λειτουργία αυτών και στην αύξηση περιπολιών της εκάστοτε περιοχής, τονώνοντας ταυτόχρονα το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως αφαιρεθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 28 και συνεχιστούν οι μεταγωγές με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Άλλωστε ουδέποτε ανανεώθηκε η αναστολή εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν. 2721/1999 μετά την λήξη του άρθρου 38β του Ν. 4509/2017, το οποίο ανανέωνε την παράταση προθεσμίας συνέχισης των μεταγωγών των Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. από τις Υπηρεσίες Μεταγωγών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας έως τις 12/09/2018.

Επιπρόσθετα, στο άρθρο 5  παρ. 2 της εν λόγω Κανονιστικής Διαταγής που αφορά τον Αριθμό κρατουμένων και συνοδών ορίζεται ότι:

«Στις μεταγωγές με τα ειδικά οχήματα μεταγωγών, ο αριθμός των συνοδών, ορίζεται από τον Διοικητή ή Διευθυντή της Υπηρεσίας που διατάσσει τη μεταγωγή, ανάλογα με τον αριθμό των μεταγόμενων κρατουμένων και τις ιδιαιτερότητες της κάθε μεταγωγής, ώστε να πραγματοποιηθεί ασφαλώς, μέχρι τον τελικό προορισμό της. Για τις λοιπές μεταγωγές, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις».

Επισημαίνεται ότι σε τέτοιου είδους μεταγωγές έχει παρατηρηθεί πάμπολλες φορές το φαινόμενο οι συνάδελφοι που διατάσσονται να εκτελέσουν τη μεταγωγή να είναι κατά πολύ λιγότεροι από τον αριθμό κρατουμένων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναδέλφων μας και τη δημόσια ασφάλεια.

Οι μεταγωγές κρατουμένων αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα καθήκοντα του αστυνομικού προσωπικού και γι’ αυτό φρονούμε ότι θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένος αριθμός αστυνομικών που θα απασχολείται σε αυτές με ειδικά οχήματα και να μην επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Διοικητή η εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των μεταγωγών.

 

Κύριε Αρχηγέ,

 

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών - Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης και επειδή οι τελευταίες αλλαγές που επήλθαν ύστερα από το υπ’ αρίθμ. 307 από 08-4-2023 έγγραφο του Προϊσταμένου του Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. της Γενικής Γραμματείας Αντεγληματικής Πολιτικής συνέβαλαν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, παρακαλούμε όπως υιοθετήσετε τις ως άνω προτάσεις μας.

image.png 316.35 KB

Φόρμα Επικαιροποίησης Στοιχείων Μελών

Δηλώσεις Προέδρου Τσαϊρίδη Θεόδωρου

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Υπαλλήλων Αστυνομικών Θεσσαλονίκης είναι μια δυναμική οργάνωση που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των αστυνομικών στο νομό Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος