Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του Προέδρου της Ένωσης, υπό την αιγίδα της ΠΟΑΣΥ, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και την καταγγελία μας για τις αλλεπάλληλες παρατυπίες στον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού της ΓΑΔΘ, η πραγματικότητα ήρθε να μας επιβεβαιώσει.

Η επίσημη αργία της πόλης και οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις του τριημέρου βρήκαν απροετοίμαστη την Ηγεσία της ΓΑΔΘ. Με προφορική εντολή ανακλήθηκαν όλες οι ημερήσιες αναπαύσεις των Αστυνομικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αστυνομίας για όλο το τριήμερο. Απόφαση η οποία αντίκειται στη νομοθεσία και προκάλεσε τις αντιδράσεις των συναδέλφων μας. Ακόμα και η συνήθης δικαιολογία των “έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών” δεν ευσταθεί, καθώς αναφερόμαστε στον καθιερωμένο εορτασμό της πόλης και σε μια εθνική επέτειο.
Η έγκαιρη έκδοση των μέτρων τάξης για προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι μια πάγια πρότασή μας που δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από τον συντονισμό των Υπηρεσιών και κυρίως των αρμόδιων Γραφείων Επιχειρήσεων της ΓΑΔΘ. Μέχρι στιγμής, τα μέτρα τάξης έχουν εκδοθεί μόνο για αύριο και ως εκ τούτου, εντός του Σαββατοκύριακου, επίκεινται νέες τροποποιήσεις στους πίνακες υπηρεσίας όλης της ΓΑΔΘ.
Καθώς φαίνεται, αυτοί που οφείλουν να οργανώσουν εκ των προτέρων τις εκδηλώσεις είτε από αμέλεια είτε από παράλειψη κωλυσιεργούν, με αποτέλεσμα οι Διοικητές να ωθούνται σε υπηρεσιακές “αλχημείες” της τελευταίας στιγμής για να αντεπεξέλθουν στα μέτρα τάξης. Με τον τρόπο αυτό και συνυπεύθυνη την Ηγεσία, μετατρέπεται μια εθνική επέτειος σε μείζον αστυνομικό ζήτημα.
Άραγε πόσο δύσκολο θα ήταν να είχε δοθεί διαταγή από την προηγούμενη Παρασκευή ώστε να χορηγηθούν μόνο τα απαραίτητα ρεπό μέσα στο τριήμερο και να μην προκαλούνταν όλη αυτή η υπηρεσιακή αναστάτωση;
Άραγε συναισθάνεται κανείς την απογοήτευση που προκαλείται στις οικογένειες των συνάδελφων που προγραμμάτισαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους στην παρέλαση και τελικά η Υπηρεσία τους το ματαίωσε;
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι όσο δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οριοθετεί το πλαίσιο της έκδοσης μέτρων τάξης για προγραμματισμένα γεγονότα και το οποίο δεν θα μπορούν να παραβλέψουν τα Γραφεία Επιχειρήσεων, θα βιώνουμε διαρκώς τις ίδιες εργασιακές παρατυπίες.
Δυστυχώς, εκτός από την υποτίμηση του βιοτικού μας επιπέδου, μέσω των μειώσεων μισθών και συντάξεων, βλέπουμε ότι συντελείται και η υποτίμηση του εργασιακού μας βίου. Η σταθερή καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, με την ανοχή της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας, μας στερούν την ελπίδα για αλλαγή της κατάστασης και μας θυμίζουν άλλες εποχές πιο “μαύρες”.

Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2018

Ο Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας