Έγγραφο της Ε.ΑΣ.Υ.Α.- Ε.Α.Υ.Θ. Προς:  Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας,Αντιστράτηγο κ. ΜΑΛΛΙΟ Δημήτριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.) με Κοιν.:   1)Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.) 2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ Ανδρέα (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.) 3) Υπαρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ Πασχάλη (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.) 4) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγο κ. ΜΑΝΤΖΙΩΚΑ Αστέριο (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.) 5) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων 6) Αστυνομικές Υπηρεσίες Αθηνών 7) Αστυνομικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης και Θέμα: «Πρόταση Ε.ΑΣ.Υ.Α.-Ε.Α.Υ.Θ. για προπληρωμένη κάρτα αγοράς ιματισμού στολής»

Κύριε Αρχηγέ,

Με απόφαση του προκατόχου σας, από 23/11/2023 κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός πλαίσιο για την προμήθεια «υφασμάτων και στολών» για τα έτη 2023, 2024, 2025, ύψους 8.713.914,00 ευρώ.

Όπως γνωρίζουμε άπαντες πολύ καλά, εν έτει 2024 που το έγκλημα έχει εξελιχθεί, το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν, φέρουν στολές τύπου 8δ (φόρμες μάχης), ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα. Συνεπώς, η χορήγηση υφασμάτων ουσιαστικά είναι μια παρωχημένη διαδικασία η οποία όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, τουναντίον προκαλεί και επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους συναδέλφους, αφού ύστερα από τη λήψη του υφάσματος προκειμένου να ραφτεί μια στολή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, απαιτούνται επιπλέον τουλάχιστον 150 ευρώ, δίχως να συνυπολογίζονται τα διακριτικά του Σώματος, ο βαθμός ύστερα από κάθε προαγωγή κ.λ.π.

Όλοι οι αστυνομικοί, κυρίως όμως οι αστυνομικοί των επιχειρησιακών ομάδων, ως επί το πλείστο αγοράζουν οι ίδιοι τις επιχειρησιακές στολές, τα υποδήματα και το λοιπό ρουχισμό τους, καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό, αφού όταν η Υπηρεσία τους τα χορηγεί, δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες. Επιπρόσθετα, ως γνωρίζετε, ποσοστό αστυνομικού προσωπικού δεν έχει λάβει καν το προβλεπόμενο ύφασμα ιματισμού εδώ και πολλά έτη!!!

Δεδομένα λοιπόν, θα πρέπει αν πραγματικά επιθυμούμε να θεωρούμεθα ως εκσυγχρονισμένη Αστυνομία σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές λύσεις, έτσι ώστε αφενός τα κρατικά κονδύλια να αξιοποιούνται ορθότερα και αφετέρου άπαντες οι συνάδελφοι να εφοδιάζονται με ρουχισμό που συμβαδίζει με την εποχή, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δυστυχώς και η εγκληματικότητα συνεχώς εξελίσσεται.

Προς τούτο, ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και Θεσσαλονίκης προτείνουμε τη θέσπιση χρηματικού ποσού για κάθε αστυνομικό το οποίο θα χορηγείται ανά έτος μέσω προπληρωμένων καρτών, για την αγορά αστυνομικού ρουχισμού και υποδημάτων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Κράτος θα εξοικονομεί χρήματα από παρωχημένου τύπου υφασμάτινο ιματισμό, αλλά κυρίως οι συνάδελφοι θα αξιοποιούν το χρηματικό ποσό αποκλειστικά για την αγορά στολών που προσαρμόζουν στον καθένα ιδανικότερα και τους καλύπτει επιχειρησιακά. Προς αποφυγή τυχόν ζητημάτων που ενδεχομένως να τεθούν αναφορικά με το ζήτημα της ομοιομορφίας, θεωρούμε ότι η Υπηρεσία δύναται να ορίσει συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα τηρούνται από το σύνολο του προσωπικού.

Κύριε Αρχηγέ,

Θεωρούμε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες ώστε να προχωρήσουν τομές και αλλαγές που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του Σώματος και στην εξάλειψη παρωχημένων τακτικών και αντιλήψεων και είμαστε βέβαιοι ότι ως νέος Αρχηγός του Σώματος και εσείς από την πλευρά σας επιθυμείτε το ίδιο.

Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2024

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών