ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

   

Η σημερινή ημέρα θέτει επισήμως την Θεσσαλονίκη στο επίπεδο «κόκκινο» (4) αυξημένου συναγερμού λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται.

Αυτή η εξέλιξη, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια τις παραλείψεις που συντελούνται εντός του Σώματος ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Από τις αρχές της πανδημίας, η Ένωσή μας κατήγγειλε την ολιγωρία της Ηγεσίας της ΕΛΑΣ στην υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των συναδέλφων μας και στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων εντός των αστυνομικών Υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, τα πολυαναμενόμενα προστατευτικά plexiglass δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη στις Υπηρεσίες, γεγονός που αναδεικνύει και πάλι, τους χρονοβόρους διαγωνισμούς. Αυτό είναι απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις γνώστες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της, ακόμα κι αν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δεδομένη χρονική συγκυρία επιβάλλει άμεσες και αποτελεσματικές διαδικασίες, χωρίς άσκοπες χρονοτριβές.

Οι Αστυνομικοί έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού και το μόνο μέλημα της Ηγεσίας είναι να γίνονται οι έλεγχοι στους συμπολίτες μας για την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Τι θα γίνει όμως με τις ολοένα και αυξανόμενες προστατευτικές φυλάξεις ανηλίκων στα νοσοκομεία; Η διαρκής παραμονή των συναδέλφων μας στους νοσοκομειακούς χώρους εκθέτει τους ίδιους και τις οικογένειές τους σε κίνδυνο υγείας. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα αποδεσμεύσει την Αστυνομία από τη φύλαξη των ανηλίκων, βρεφικής και νηπιακής ηλικίας, και μέρος της ευθύνης να αναληφθεί από τις εμπλεκόμενες ΜΚΟ ή κάποιο ίδρυμα προστασίας παιδιών.

Επιπλέον, τεράστιο πρόβλημα έχει προκληθεί στον τρόπο φύλαξης των κρατουμένων που νοσούν από τον COVID-19 και βρίσκονται σε πτέρυγες ή νοσοκομεία αναφοράς. Παρότι η είσοδος οποιουδήποτε στους προαναφερόμενους χώρους απαγορεύεται ρητά, οι Αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να παρευρίσκονται εκεί και με προσωπική τους ευθύνη να εξασφαλίζουν την ορθή φύλαξη του κρατούμενου. Κι εδώ εγείρονται πολλά ζητήματα σχετικά με τις συνθήκες εκτέλεσης υπηρεσίας. Μέχρι στιγμής, οι Αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το άκρον άωτον του παραλογισμού. Ειδικότερα, μας αναφέρθηκε περίπτωση που ο κρατούμενος-ασθενής βρίσκεται κλειδωμένος στο δωμάτιό του και οι συνάδελφοι παραμένουν έξω από το κτίριο και τον παρατηρούν από το παράθυρο! Επειδή κανείς Αστυνομικός δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του φορώντας την ειδική στολή προστασίας, γιατί τότε δεν θα μπορεί να είναι ένοπλος, πρέπει να βρεθεί ένας νέος τρόπος φύλαξης των ασθενών που θα εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Τα ίδια κενά ασφαλείας εντοπίστηκαν και στην αντιμετώπιση θετικού κρούσματος στις φυλακές Διαβατών. Η λογική θα υπαγόρευε την απομόνωση του ασθενούς και όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του και παράλληλα, την πραγματοποίηση μαζικών τεστ στις φυλακές από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν και διέταξαν τη μεταφορά 10 κρατουμένων σε νοσοκομείο, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών, για να υποβληθούν σε τεστ. Η επικινδυνότητα της επιχείρησης είναι αυτονόητη και πολυεπίπεδη, ιδίως αν αναλογιστούμε με πόσους ανθρώπους θα έρθουν σε επαφή οι κρατούμενοι, όταν οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία.

Πολλά ανάλογα ζητήματα θα είχαν επιλυθεί αν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβαιναν ταχύτερα στις αστυνομικές Υπηρεσίες για να διενεργήσουν τεστ στο προσωπικό. Μέχρι στιγμής, αυτό γίνεται μόνο κατόπιν ισχυρών πιέσεων, με αποτέλεσμα σε πολλές Υπηρεσίες που υπάρχουν θετικά κρούσματα, δεκάδες Αστυνομικοί να βρίσκονται σε καραντίνα, χωρίς όμως να τους έχει γίνει τεστ. 

Είναι πασιφανές ότι η Ελληνική Αστυνομία κινείται με τους δικούς της ρυθμούς και ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά. Ενώ οι Υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και τα δικαστήρια ανέστειλαν τη λειτουργία τους, στην Αστυνομία υπάρχει δυσκολία ακόμα και στον διαχωρισμό του προσωπικού των γραφείων σε βάρδιες για την αποφυγή συγχρωτισμού και την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Τα γραφεία ταυτοτήτων, διαβατηρίων, καθώς και άλλα γραφεία που περαιώνουν διοικητικές διαδικασίες, συνεχίζουν να εξυπηρετούν το κοινό με αμείωτο ρυθμό, χωρίς αυτό να συνάδει με την κρισιμότητα της κατάστασης.

Είναι τουλάχιστον φαρισαϊστικό, οι Αστυνομικοί που έχουν επωμιστεί εξ ολοκλήρου το βάρος των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας, να έχουν αφεθεί απροστάτευτοι από το κράτος και να μην τους προσφέρονται ούτε τα ελάχιστα μέσα για την ασφάλειά τους.

Η υγεία των συναδέλφων μας, όπως και κάθε ανθρώπου, είναι ένα από τα σημαντικότερα αγαθά και δεν επιδέχεται πειραματισμούς. Έχουν περάσει 8 μήνες από την αρχή της πανδημίας, χρονικό διάστημα ικανό για να υιοθετηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις αστυνομικές Υπηρεσίες και να θεσπιστούν νέα λειτουργικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Αντ’αυτού, βλέπουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο» και τα μέτρα λαμβάνονται κατόπιν εορτής. Αναμένουμε ότι η Ηγεσία, έστω και καθυστερημένα, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αντί να κοιτάζει το δέντρο, θα δει επιτέλους το δάσος.

  

Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2020

               

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας
ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος          ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
6936800701                         6948753589

  

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά