ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έγγραφο της Ένωσης προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών ( Μακεδονίας Θράκης )  κο Σταύρο ΚΑΛΑΦΑΤΗ, τους Βουλευτές Θεσσαλονίκης, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κο Απόστολο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ και τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης για την " Μηδενική ενίσχυση της Γ.Α.Δ.Θ. στις συμπληρωματικές μεταθέσεις ".

                                                     

            

 Κύριε Υπουργέ,

 Κύριοι Βουλευτές,

 Κύριε Περιφερειάρχη,

 Κύριοι Δήμαρχοι,

 

     Η πρωτοφανής απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας να μην ενισχύσει την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ούτε με έναν Αστυνομικό μέσω των συμπληρωματικών μεταθέσεων, παρά την οριακή κατάσταση που επικρατεί σε παρά πολλές Αστυνομικές Υπηρεσίες και την ίδρυση νέων Υπηρεσιών, μας αιφνιδίασε και ταυτόχρονα προκάλεσε τεράστια ερωτηματικά για τους λόγους που την υπαγόρευσαν.

    Μολονότι, τα τελευταία χρόνια η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ενισχύθηκε σημαντικά τόσο στις τακτικές όσο και στις συμπληρωματικές μεταθέσεις, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι η ενίσχυση αυτή δεν κάλυψε κατ’ ελάχιστο τις νέες ανάγκες που προέκυψαν λόγω των αποφάσεων της πολιτικής και φυσικής Ηγεσίας για τη δημιουργία νέων Υπηρεσιών, όπως οι «ΔΡΑΣΗ- ΠΑΝΘΗΡΕΣ - ΟΔΟΣ - Τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας - Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ)».

Μάλιστα, ακόμα και οι νέες υπηρεσιακές ανάγκες που προέκυψαν στην Διεύθυνση Κρατικού Αερολιμένα, εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία», καλύφθηκαν με μετακινήσεις προσωπικού εκ των έσω.

     Είναι κοινώς αποδεκτό ότι, τα τελευταία χρόνια, το αστυνομικό προσωπικό επιφορτίστηκε με ολοένα και αυξανόμενα πάρεργα, ξεκινώντας από τους ελέγχους για τον περιορισμό της πανδημίας, τις φυλάξεις των εμβολίων, τις φυλάξεις Προξενείων και Επιμελητηρίων, τις φυλάξεις ανηλίκων σε Νοσοκομεία, κοκ.

    Ωστόσο, αντί να υπάρξει μια μόνιμη λύση που θα βελτιώσει την κατάσταση, η Ηγεσία συνεχίζει να επιλέγει τον παράδοξο δρόμο των χρόνιων αποσπάσεων από έτερες Αστυνομικές Διευθύνσεις προς τη ΓΑΔΘ για να καλυφτούν οι πραγματικές έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες της, ενώ παράλληλα, η δεύτερη ενισχύει άλλες Διευθύνσεις με τουλάχιστον 120 Αστυνομικούς κάθε μήνα, προβάλλοντας την ίδια πρόφαση των “έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών”.

    Κατά συνέπεια, η Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ενισχύεται, αλλά αντιθέτως αποδυναμώνεται λόγω του παραλογισμού των αποσπάσεων και της ανταλλαγής αστυνομικού προσωπικού.

    Αν λάβουμε υπόψη και τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες που στελεχώνονται κατά κύριο λόγο με αποσπασμένους, το οργανόγραμμα της ΓΑΔΘ επιβάλλεται να αυξηθεί άμεσα με τουλάχιστον 300 νέες οργανικές θέσεις. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, κι ούτε έχει υπάρξει κάποια απτή δέσμευση των αρμοδίων για μελλοντική τροποποίηση του υφιστάμενου οργανογράμματος. 

     Τα διαλαμβανόμενα στο εν λόγω έγγραφο, σας τα έχουμε γνωστοποιήσει κατά καιρούς και στην πλειονότητά σας, ανταποκριθήκατε είτε μέσω της έκδοσης δελτίων τύπου είτε μέσω επιστολών προς την πολιτική και φυσική Ηγεσία, επισημαίνοντας την ελλιπή αστυνόμευση και την ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας στις περιοχές σας.

     Παρά ταύτα, όπως έχουμε και έχετε διαπιστώσει, η αντιμετώπιση των διαχρονικών αυτών προβλημάτων προσεγγίζεται επιδερμικά και κυρίως με την παροδική διάθεση επιχειρησιακών ομάδων στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες εγκληματικότητας, με σκοπό την εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Όμως όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά αντιθέτως επιδίδουν αρνητικό πρόσημο τόσο στην υπηρεσιακή καθημερινότητα των συναδέλφων μας, όσο και στην ασφάλεια των συμπολιτών μας.

     Όσο κι αν μας λυπεί, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η δολοφονία του Άλκη, η εικόνα των κλεφτών να σέρνουν ένα χρηματοκιβώτιο σε κεντρικότατο δρόμο της πόλης, οι συμμορίες ανηλίκων στις ανατολικές και στις δυτικές συνοικίες, μόνο ως τυχαία γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Είναι τα αποτελέσματα των αποφάσεων των αρμοδίων που επιλέγουν να μην χτυπούν τα κοινωνικά προβλήματα στη ρίζα τους, αλλά να κάνουν μια απλή διαχείριση των συνεπειών τους, συνήθως κατόπιν εορτής.

     Κι αναρωτιόμαστε: Πόσο τραγικά ειρωνικό είναι να ακούμε δια στόματος του Πρωθυπουργού τις εξαγγελίες για έργα πνοής, όταν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το αγαθό της ασφαλείας και οι πολίτες είναι αποδέκτες της αδιάφορης στάσης των Κέντρων αποφάσεων;

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριοι Δήμαρχοι,

 

    Εδώ και καιρό, η υπηρεσιακή κατάσταση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης περιγράφεται μόνο με τη σοφή λαϊκή παροιμία που λέει: «Κάθε πέρσι και καλύτερα». Η απογοήτευση, η πίκρα, η σωματική και ψυχολογική κούραση των συναδέλφων μας είναι διάχυτη, και τολμούμε να πούμε ότι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ηγεσίας και προσωπικού τείνει να διαρραγεί με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

    Για τους λόγους αυτούς, απευθυνόμαστε εκ νέου σε εσάς και παρακαλούμε για τη θεσμική σας μεσολάβηση ώστε να ενισχυθεί η ΓΑΔΘ με μόνιμο προσωπικό και να σταματήσουν επιτέλους τα ημίμετρα και η “ανοργανωσιά”, που μας οδηγούν αργά μεν, σταθερά δε, στην υπηρεσιακή οπισθοδρόμηση και στην έξαρση της εγκληματικότητας.

                            Θεσσαλονίκη, 26 Σεπτεμβρίου 2022

       

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά