ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΝΟΥ

Η βοηθητική αυτή λειτουργία χρησιμοποιείται μόνο στα κινητά

Εμφάνιση άρθων μόνο για συνδεδεμένους χρήστες

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης φιλοξένησε στα γραφεία της Ένωσης, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενο από τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστο Σπίρτζη και τους βουλευτές A’ Θεσσαλονίκης του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου και Γιάννη Αμανατίδη .

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά τα κυριότερα προβλήματα που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό της ΓΑΔΘ, αλλά και ζητήματα που αφορούν το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

Πρωταρχικό και κύριο θέμα αποτέλεσε η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει το αστυνομικό προσωπικό, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα που διεξήγαγε η Ένωσή μας τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, το 90% των αστυνομικών δυσκολεύεται να ανταποκριθεί πλέον στις οικογενειακές του ανάγκες και υποχρεώσεις. Χαριστική βολή σ’αυτή την εξέλιξη αποτέλεσε το μισθολόγιο του 2017 που ήρθε να προστεθεί στις διαδοχικές περικοπές που έχει δεχθεί το αστυνομικό προσωπικό την τελευταία δεκαετία. Πλέον, η αύξηση των μισθών και της νυχτερινής και πενθήμερης αποζημίωσης είναι επιτακτική ανάγκη, καθότι παραμένουν αμετάβλητες από το 2003 ενώ έχουν επέλθει συντελειακές αλλαγές στην οικονομία της χώρας!

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ζήτημα οικονομικής φύσεως ήταν η θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι Αστυνομικοί βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του εγκλήματος και εκτίθενται συνεχώς σε παντοειδείς κινδύνους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα καμία Κυβέρνηση δεν έχει πάρει την πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει το αυτονόητο αίτημά μας.

Εν συνέχεια, εκφράστηκε η πάγια θέση μας για θέσπιση ενός Αξιοκρατικού Κώδικα Μεταθέσεων, που θα βασίζεται στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία και στην ίση μεταχείριση των Αστυνομικών. Αξίες που δεν θα έπρεπε να αποτελούν ζητούμενο στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. αλλά αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο.

Κατόπιν, αναφερθήκαμε στο φλέγον και πολυδιάστατο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τα προβλήματα που έχει επιφέρει η ίδρυσή της και η είσοδος των στελεχών της στο χώρο των Πανεπιστημίων του Α.Π.Θ., με κορωνίδα, τη δημιουργία καθημερινών εντάσεων και εκτεταμένων επεισοδίων εντός του πανεπιστημιακού χώρου και την απασχόληση πολυάριθμων αστυνομικών, προερχόμενων από διάφορες Υπηρεσίες της ΓΑΔΘ, τους οποίους αποστερείται η γενική αστυνόμευση και κατ’ επέκταση οι πολίτες.

Επίσης, αναπτύχθηκε το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει από τον δυσθεώρητο αριθμό των προστατευτικών φυλάξεων ανηλίκων στα Νοσοκομεία από Αστυνομικούς της ΓΑΔΘ. Παραθέσαμε συγκεντρωτικά αριθμητικά στοιχεία για τους αστυνομικούς που διατέθηκαν τα έτη 2021 και 2022 σε Νοσοκομειακά Ιδρύματα για τη φύλαξη ανηλίκων, την στιγμή που η πόλη δε διαθέτει τις απαραίτητες εποχούμενες περιπολίες για την αστυνόμευση των συνοικιών της.

Αναφερθήκαμε στη μετατροπή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων σε «άτυπη» φυλακή, εξαιτίας της μόνιμης πληρότητας που επικαλούνται οι φυλακές Διαβατών, εδώ και μια δεκαετία. Τονίσαμε, ότι καθημερινά υπάρχει σωρεία παραβιάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας τόσο για τους αστυνομικούς, όσο και για τους κρατούμενους, και παρότι ως Ένωση έχουμε προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, κανείς αρμόδιος δεν έχει προχωρήσει σε καμία απολύτως ενέργεια.

Παραθέσαμε μια σειρά συμπερασμάτων που προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε και αφορούν την ανεπαρκή εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της, τα κενά ασφαλείας στο σύστημα ενδοεπικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τις τεράστιες ελλείψεις υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Κλείνοντας, εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για ορισμένες δηλώσεις στελεχών του κόμματος που κατά καιρούς έχουν στοχοποιήσει αδίκως το αστυνομικό προσωπικό.

Από μέρους της, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε μια σειρά θέσεων που προτίθεται να προωθήσει και αφορούν κυρίως στην εξειδίκευση του αστυνομικού προσωπικού, την αξιοποίηση των πτυχιούχων αστυνομικών, το δικαίωμα στην απεργία του ένστολου προσωπικού και την εισαγωγή στο Σώμα αποκλειστικά και μόνο μέσω του θεσμού των πανελληνίων εξετάσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, όπως επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος θα συνεχίσει να πραγματοποιεί συναντήσεις με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και φορέων, προωθώντας τα διαχρονικά και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό. Όπως αναφέραμε και στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε επιτέλους η ώρα, τα πολιτικά κόμματα να περάσουν από τα λόγια στην πράξη, αφού όπως είναι σύνηθες, μοιράζουν υποσχέσεις όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αλλά όταν αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση του τόπου ξεχνούν τις δεσμεύσεις τους για τη βελτίωση της υπηρεσιακής και προσωπικής καθημερινότητάς μας, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που παρέλαβαν.

Θεσσαλονίκη , 25 Σεπτεμβρίου 2022

             

  Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

ΤΣΑΪΡΙΔΗΣ Θεόδωρος       ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ. Γεώργιος

6936800701                     6948753589

Αξίζει να δείτε:

loading...

Η ιστοσελίδα eaythes.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία των χρηστών Σχετικά