Μετά την υπ’αριθ. 44/2020 από 27-4-2020 πρόταση της Ένωσής μας προς την ΠΟΑΣΥ για αύξηση του ανώτατου μηνιαίου και ετήσιου ορίου των ωρών νυκτερινής απασχόλησης και την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων νυχτερινών ωρών εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, το Προεδρείο της ΕΑΥΘ ενέτεινε την προσπάθεια ανάδειξης του ζητήματος κι έθεσε το θέμα, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που είχε με τους εκλεγμένους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι δεύτεροι, αναγνωρίζοντας το δίκαιο των αιτημάτων μας, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Η επισυναπτόμενη απάντηση του Υπουργείου, εκτός από αποκαρδιωτική για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδεικνύει για πολλοστή φορά την έλλειψη μέριμνας και δικαιοσύνης από πλευράς των κυβερνώντων.

Τους υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή των Αστυνομικών για εργασία που έχουν ήδη παράσχει, οφείλει να είναι αυτονόητη σε ένα ευνομούμενο κράτος. Πολλώ δε μάλλον, όταν η υπέρβαση του ανώτατου ορίου των ωρών νυχτερινής απασχόλησης οφείλεται στην αναστολή αδειών, την αδιάλειπτη εργασία και την πλήρη επαγρύπνηση του προσωπικού λόγω των ειδικών και δυσμενών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα μας κατά το τρέχον έτος (Covid-19, μεταναστευτικό, φύλαξη συνοριογραμμής Έβρου, κ.α.).

Απαιτούμε με την ίδια ευκολία που αναστέλλονται οι άδειες και ψηφίζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, να πραχθεί επιτέλους το αυτονόητο και να αποπληρωθούν όλες οι ώρες των δεδουλευμένων ωρών νυχτερινής εργασίας για το έτος 2020.

Επιπλέον, οι υπαίτιοι της υπέρβασης των ωρών πρέπει να ελέγχονται κι εντός του Σώματος. Ειδικότερα, όταν στην εφαρμογή του POL φαίνεται ξεκάθαρα ότι πολλοί Αστυνομικοί έχουν υπερβεί το όριο των ωρών νυχτερινής εργασίας, όσοι συνεχίζουν να τους διαθέτουν σε νυχτερινές βάρδιες επιβάλλεται να ελέγχονται διεξοδικά, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν συνάδελφοι της ίδιας Υπηρεσίας που είναι πολύ κάτω του ορίου και δεν διατίθενται σε νυχτερινή υπηρεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω, επαναφέρουμε το από 27-4-2020 αίτημά μας για αύξηση του ανώτατου μηνιαίου και ετήσιου ορίου των ωρών νυκτερινής απασχόλησης. Επίσης, με αφορμή την περίοδο που διανύουμε, ζητάμε την επαναφορά των 64 ωρών νυχτερινής εργασίας το μήνα για κάθε Αστυνομικό, ενώ σε περίπτωση αναστολής αδειών λόγω υπηρεσιακών αναγκών, την μη οριοθέτηση αυτών.

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίσαμε και διαμηνύομε προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν μέχρι 31-12-2020, δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την πληρωμή του συνόλου της νυχτερινής εργασίας για το αστυνομικό προσωπικό, θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, το Προεδρείο της Ένωσης συναντήθηκε σήμερα με το Νομικό Σύμβουλό της, κ. Θάνο Χαριστό.

Συνάδελφοι,

Επειδή οι γενικολογίες, η εξαίρεσή μας από κάθε έμπρακτη αμοιβή και η παραπομπή των αιτημάτων μας «από τον Άννα στον Καϊάφα», αποτελούν κατάφωρο εμπαιγμό και υποβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας μας, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην πληρωμή έκαστης δεδουλευμένης ώρας εργασίας.

Θεσσαλονίκη, 27 Νοεμβρίου 2020

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας